Resinex internet stranica koristi „kolačiće“ i slične tehnologije da bismo lakše razumeli koji Vas proizvodi interesuju, kako bi smo Vam lično obezbedili detaljinije informacije. Korišćenjem Resinex internet stranice, Vi ste se saglasili sa našom upotrebom „kolačića“. Naučite više o korišćenju „kolačića“ i kako da upravljate njima

PLA – Biopolimerna polilaktična kiselina

PLA ili Polilaktična kiselina pravi se od dekstroze (šećera) dobijenog od bio-materijala. To je najpopularnija bioplastika ili biopolimer i trenutno se jedino proizvodi u pogonu koji snabdeva ceo svet. Natureworks ima pogon kapaciteta 130.000 tona u Bleru, država Nebraska, i proizvodi PLA pod brend logotipom Ingeo.

PLA se najbolje može porediti sa PET-A i može se konvertovati na istim linijama (duvanje, ISBM i termoformiranje). Postoje i tipovi s višim MFI koji se lako mogu koristiti u aplikacijama sa ubrizgavanjem gde mogu zameniti polistiren (PS).

Ovaj biopolimer je takođe veoma podoban za ekstruziju vlakana tamo gde može biti zamena za polipropilen (PP).

PLA je biorazgradiva u određenim uslovima. Proizvodi od PLA (polilaktične kiseline) mogu se kompostirati u industrijskim instalacijama gde se toplota (70°C ili više) i vlaga (min. 70% RH) mogu kontrolisati. Materijal je higroskopan i u većini slučajeva potrebno ga je najpre osušiti da bi se konvertovao. Svi tipovi imaju certifikat biorazgradivosti EN12342.

Materijal se često koristi u mešavinama ili kompaundima za poboljšanje svojstava materijala.

Standardni tipovi PLA su providni i imaju visoki sjaj.

Tipične aplikacije za PLA (polilaktičnu kiselinu) jesu:

  • Ekstruzija vlakana: vrećice za čaj, odeća.
  • Brizganje: kutije za nakit.
  • Kompaundi: sa drvenim brasnom, PMMA.
  • Termoformiranje: kutije za hranu, tacne za kolače, šolje, pakovanja za filter kafu.
  • Duvanje: boce za vodu (negaziranu), sveže sokove, kozmetičke bočice.