SURLIN™ jonomer se dobija delimičnom neutralizacijom kiselog kopolimera sa solima metala. Drugim rečima, NUCREL™ je prethodnik ili „bazna smola“ koja se koristi za proizvodnju SURLIN™ jonomera.
Opšte informacije
Uvođenje ovih metalnih katjona donosi SURLIN™ jonomerima niz posebnih svojstava među kojima se ističuČ
- Izvanredna krutost, jasnoća i sjaj
- Odlična otpornost na ulja, masti i hemikalije
- Niska početna temperatura zaptivanja
- Veoma širok raspon temperature zaptivanja
- Izvanredna termoformabilnost
- Odlično zaptivanje kroz kontaminaciju
- Dobra adhezija aluminijumske folije
- Adhezija mesa/proteina
- Visoka sposobnost skupljanja
- Visoka otpornost na bušenje i grebanje
SURLIN™ se koristi u različitim prehrambenim i neprehrambenim aplikacijama kao što su:
- “flow-wrap” ambalaža
- Pakovanje za žitarice
- Medicinske mrežice/tkanine
- Pakovanje mesa
- Vakuumsko pakovanje (VSP)
- Barijerne skupljajuće kese (BSB)
- Kožna i rastezljiva/ “stretch” ambalaža
SURLIN™ jonomeri su pogodni i za različite metode prerade kao što su:
- duvani i cast film
- ekstruziono prianjanje
- laminacija
Najpopularniji tipovi SURLIN™-a su:
- SURLIN™ 1601 i SURLIN™ 1652 kao sloj za toplotno zavarivanje osigurava prianjanje mesa, dobro zaptivanje kroz kontaminaciju, poboljšava svojstva oblikovanja, i poboljšava skupljanje za pakovanje prerađenog mesa i sira, kao i za pakovanje žitarica.
- SURLIN™ 1652 i/ili SURLIN™ 1605 kao sloj zaptivača donosi direktnu vezu na aluminijumsku foliju, ulje, masnoću i alkoholnu barijeru, daje dobru otpornost na grebanje i habanje kod pakovanja kesica i kompozitnih limenki za supe, grickalica, instant kafe, čipsa i farmaceutske ambalaže.
- SURLIN™ 1705 i/ili SURLIN™ 1857 za lepljenje ili zaptivanje na staklo i keramiku u pakovanju jogurta, deserta i namaza.